Jaki piekarnik wybrać?

Marcelina
Jaki piekarnik wybrać

Dla miłośników gotowania i pieczenia wybór piekarnika jest jedną z najważniejszych decyzji. I choć nie jest tak duży, jak w przypadku płyt grzewczych, to jednak stanowi nie lada wyzwanie. Czym się kierować podczas zakupu piekarnika i jaki wybrać, by stanowił idealne narzędzie do spełniania kulinarnych fantazji? 

Gazowy czy elektryczny – który piekarnik będzie lepszy? 

Mogłoby się wydawać, że piekarniki elektryczne, które obecnie są najchętniej wybierane, całkowicie wyparły modele zasilane gazem. Jednak nic bardziej mylnego – piekarniki gazowe wciąż cieszą się zainteresowaniem, choć faktycznie nie tak dużym, jak jeszcze kilka lat temu. Mimo to jednak wiele osób się na nie decyduje, głównie ze względu na niższą cenę zakupu i tańszą eksploatację. Jednakże – mniejsza sterowność, zagrożenie utleniania gazu, nierówne wypiekanie i kłopotliwe utrzymanie w czystości mogą zniechęcać. Jeśli zaś chodzi o piekarniki elektryczne – ich wielofunkcyjność i wygoda użytkowania zdecydowanie stawiają je na podium. Mimo to wybór odpowiedniego wcale nie będzie łatwy – duży wybór różnych modeli oznacza dużo możliwości, ale i równie wiele dylematów! 

Piekarnik w słupku czy pod blatem? 

Wszystkie modele piekarników można zamontować na dwa sposoby – w słupku lub pod blatem. Wybór miejsca zależy od aranżacji kuchni i własnej wygody. Przy montażu w słupku zdecydowanie wygodniejsza jest obsługa – piekarnik można zamontować na takiej wysokości, by nie musieć się do niego schylać, z kolei piekarnik pod blatem jest klasycznym rozwiązaniem idealnym do każdej kuchni. 

Jaki piekarnik elektryczny wybrać? Na co zwrócić uwagę? 

Kupując piekarnik, należy kierować się indywidualnymi zapotrzebowaniami, dzięki którym wybierze się urządzenie dopasowane do potrzeb zarówno pod względem funkcjonalności, jak i designu. Najnowsze modele podsiadają mnóstwo udogodnień, które wpłyną na komfort codziennego gotowania. Jakie kwestie należy uwzględnić przy wyborze piekarnika? 

  • Klasa energetyczna –co oczywiste, warto zwracać uwagę na modele energooszczędne, w najwyższej klasie, ALE! Nie powinno to być decydujące, szczególnie, jeśli inny model, o klasę czy dwie niższy, posiada funkcje, które bardziej się przydadzą. Różnice w zużyciu prądu będą niemalże niewyczuwalne. 
  • Pojemność piekarnika – należy ją dostosować do częstotliwości pieczenia i, oczywiście, wielkości potraw. Im większy piekarnik, tym większa wygoda. 
  • Panel sterowania – może mieć różne formy, w zależności od modelu. Klasyczne pokrętła będą najprostsze w użytkowaniu, najmniej awaryjne i najtańsze w serwisowaniu. Będą jednak najmniej trwałe– grafika na nich może się ścierać. Panele dotykowe wpływają na estetykę i nowoczesny wygląd urządzenia, łatwo również zachować je w czystości.  Ważne jest jednak to, by wybrać taki model, który – mówiąc wprost – nie przerasta swoim skomplikowaniem i będzie łatwy w obsłudze dla każdego domownika.  
  • Funkcje piekarnika – tutaj wybór jest zależny wyłącznie od własnych upodobań. Piekarnik powinien ułatwiać i umilać pieczenie, robić to równo, a do tego być łatwy do utrzymania w czystości. Należy więc poszukiwać takich funkcji, które są w tych kwestiach decydujące. Warto zwrócić uwagę na piekarniki parowe, z możliwością pieczenia i gotowania na parze, jak np. Electrolux z serii SteamPro, termosondę oraz sposób oczyszczania. Do najskuteczniejszych zalicza się pyrolizę i czyszczenie parowe. Im bardziej wielofunkcyjne urządzenie, tym większy komfort pieczenia. 
Zobacz też:  Jak wybrać dobrą patelnię do smażenia?

Nie sposób jednoznacznie wskazać, jaki piekarnik będzie najlepszy. Pewne jest jednak to, że obecnie urządzenia są tworzone z myślą o różnych potrzebach, więc z pewnością każdy znajdzie odpowiednie dla siebie.  



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz też