Jak wybrać dobrą patelnię do smażenia?

Marcelina
Jak wybrać dobrą patelnię do smażenia

W dzisiejszym świecie świadomość tego, jak rodzaj diety wpływa na nasze zdrowie, jest powszechna. Liczy się jednak nie tylko to, co jemy, ale także to, w jaki sposób przyrządzamy nasze posiłki. A co ze smażeniem? Akurat ta czynność kojarzy się najczęściej z niezdrowym, tłustym jedzeniem. Jednak to błędne myślenie – wszystko zależy od patelni, której tym celu używamy.

Zacznijmy od rodzaju patelni, który nie należy do najzdrowszych. Chodzi o patelnie teflonowe, ponieważ materiał ten może mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Podczas smażenia teflon można w łatwy sposób zarysować i uszkodzić. W takim wypadku drobne kawałki teflonu (który jest rakotwórczy) dostaną się do pożywienia. Warto o tym pamiętać, aby podczas zakupów nie skusić się niską ceną takiej patelni. Zdecydowanie lepiej rozejrzeć się za naczyniem wykonanym z innego materiału.

Zakup patelni: co wziąć pod uwagę?

Myśląc nad zakupem patelni, powinieneś pamiętać nie tylko o kwestiach zdrowotnych. Wybór odpowiedniego naczynia powinien także uwzględniać kilka innych czynników.

Po pierwsze, zastanów, czy potrzebujesz patelni „do wszystkiego”, czy może też specjalistycznej, zaprojektowanej z myślą o konkretnym rodzaju potrawy. Po drugie, zwróć uwagę na powłokę naczynia: najlepsza będzie taka, do której potrawy nie będą przywierać. Idealnie, jeżeli jest także łatwa w czyszczeniu.

Trzecia kwestia to przewodnictwo cieplne. Chodzi o to, jak szybko powierzchnia patelni nagrzewa się, czy robi to równomiernie i w jakim stopniu oddaje ciepło. Ma to niebagatelny wpływ na proces gotowania i smażenia. Kolejny, czwarty czynnik to dopasowanie do Twojej kuchenki. Na rynku dostępne są patelnie przeznaczone do kuchenek gazowych, indukcyjnych, elektrycznych oraz ceramicznych.

Zobacz też:  Urządzamy domowe biuro. Biurko z regałem w roli głównej.

Ostatnia, piąta cecha patelni, to rozmiar. Inna patelnia będzie odpowiedni dla rodziny z dziećmi, a inna dla singla/singielki. W tym pierwszym przypadku niezbędne będzie naczynie o średnicy ok. 30 cm.

Zakup patelni  co wziąć pod uwagę

Patelnia granitowa korzystna dla zdrowia

Przejdźmy do głównego wątku tego artykułu i przyjrzyjmy się patelni, która pomoże Ci przygotować zdrowe potrawy.

Lista zalet patelni granitowych jest naprawdę długa, zwłaszcza jeśli chodzi o korzyści zdrowotne. Po pierwsze, powłoka takiej patelni jest biologicznie obojętna. Co to znaczy? Otóż chodzi o to, że nie wchodzi w interakcję z żywnością, a co za tym idzie – całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia. Granit jest naturalnym materiałem, więc jest ponadto bezpieczny dla środowiska.

Potrawy smażone lub duszone na patelni z granitową powłoką mają wyjątkowy smak. Bardzo wygodnie przygotowuje się na niej różne dania (na przykład smażone warzywa, ryby czy mięso). Co bardzo istotne – szczególnie dla osób dbających o linię – granitowa patelnia umożliwia smażenie bez dodawania tłuszczu lub z minimalną jego ilością.

Podsumowanie

Oprócz odpowiedniej diety powinniśmy zwracać uwagę na naczynia, których używamy w kuchni. W przypadku przygotowywania dań obiadowych, przede wszystkim tych smażonych, należy wyposażyć się w odpowiednią patelnię. Na przykład w sklepie Prymus AGD można znaleźć eleganckie patelnie granitowe. Dla osób dbających o zdrowie będzie to strzał w dziesiątkę.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz też