W dzisiejszym świecie świadomość tego, jak rodzaj diety wpływa na nasze zdrowie, jest powszechna. Liczy się jednak nie tylko to, co jemy, ale także to, w jaki sposób przyrządzamy nasze posiłki. A co ze smażeniem? Akurat ta czynność kojarzy się najczęściej z niezdrowym, tłustym jedzeniem. Jednak to błędne myślenie – wszystko zależy od patelni, której tym celu używamy.
Zacznijmy od rodzaju patelni, który nie należy do najzdrowszych. Chodzi o patelnie teflonowe, ponieważ materiał ten może mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Podczas smażenia teflon można w łatwy sposób zarysować i uszkodzić. W takim wypadku drobne kawałki teflonu (który jest rakotwórczy) dostaną się do pożywienia. Warto o tym pamiętać, aby podczas zakupów nie skusić się niską ceną takiej patelni. Zdecydowanie lepiej rozejrzeć się za naczyniem wykonanym z innego materiału.
Zakup patelni: co wziąć pod uwagę?
Myśląc nad zakupem patelni, powinieneś pamiętać nie tylko o kwestiach zdrowotnych. Wybór odpowiedniego naczynia powinien także uwzględniać kilka innych czynników.
Po pierwsze, zastanów, czy potrzebujesz patelni „do wszystkiego”, czy może też specjalistycznej, zaprojektowanej z myślą o konkretnym rodzaju potrawy. Po drugie, zwróć uwagę na powłokę naczynia: najlepsza będzie taka, do której potrawy nie będą przywierać. Idealnie, jeżeli jest także łatwa w czyszczeniu.
Trzecia kwestia to przewodnictwo cieplne. Chodzi o to, jak szybko powierzchnia patelni nagrzewa się, czy robi to równomiernie i w jakim stopniu oddaje ciepło. Ma to niebagatelny wpływ na proces gotowania i smażenia. Kolejny, czwarty czynnik to dopasowanie do Twojej kuchenki. Na rynku dostępne są patelnie przeznaczone do kuchenek gazowych, indukcyjnych, elektrycznych oraz ceramicznych.
Ostatnia, piąta cecha patelni, to rozmiar. Inna patelnia będzie odpowiedni dla rodziny z dziećmi, a inna dla singla/singielki. W tym pierwszym przypadku niezbędne będzie naczynie o średnicy ok. 30 cm.
Patelnia granitowa korzystna dla zdrowia
Przejdźmy do głównego wątku tego artykułu i przyjrzyjmy się patelni, która pomoże Ci przygotować zdrowe potrawy.
Lista zalet patelni granitowych jest naprawdę długa, zwłaszcza jeśli chodzi o korzyści zdrowotne. Po pierwsze, powłoka takiej patelni jest biologicznie obojętna. Co to znaczy? Otóż chodzi o to, że nie wchodzi w interakcję z żywnością, a co za tym idzie – całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia. Granit jest naturalnym materiałem, więc jest ponadto bezpieczny dla środowiska.
Potrawy smażone lub duszone na patelni z granitową powłoką mają wyjątkowy smak. Bardzo wygodnie przygotowuje się na niej różne dania (na przykład smażone warzywa, ryby czy mięso). Co bardzo istotne – szczególnie dla osób dbających o linię – granitowa patelnia umożliwia smażenie bez dodawania tłuszczu lub z minimalną jego ilością.
Podsumowanie
Oprócz odpowiedniej diety powinniśmy zwracać uwagę na naczynia, których używamy w kuchni. W przypadku przygotowywania dań obiadowych, przede wszystkim tych smażonych, należy wyposażyć się w odpowiednią patelnię. Na przykład w sklepie Prymus AGD można znaleźć eleganckie patelnie granitowe. Dla osób dbających o zdrowie będzie to strzał w dziesiątkę.
Zobacz także: