Pyszna pieczeń rzymska — olśnij swoich gości!

Pieczeń rzymska to popularna potrawa, która często gości na polskich stołach. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu i prezentuje się niezwykle efektownie. Pieczeń rzymska dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek na kanapki. Jak ją upiec? Podpowiadamy!
Marcelina

Pieczeń rzymska — sprawdzony przepis

W Internecie można znaleźć rozmaite przepisy na danie, jakim jest pieczeń rzymska. Oto nasz ulubiony. Pieczeń rzymska na obiad może zostać przygotowana z następujących składników:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 5 jajek
  • 1 pora
  • 2 ząbków czosnku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżek natki pietruszki
  • 1 łyżki oleju
  • 1 łyżki masła
  • 2 łyżeczek chrzanu
  • 2 łyżeczek sosu sojowego
  • 1 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczki musztardy
  • 0,5 łyżeczki papryki w proszku

Jak krok po kroku powstaje pieczeń rzymska z jajkiem?

Pierwszy etap to odcięcie zielonych liści pora. Białą oraz jasnozieloną część przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w półplasterki. Czosnek siekamy w kostkę. Warzywa lekko solimy i szklimy na oleju oraz maśle.

Kolejnym krokiem jest drobne posiekanie natki pietruszki i dodanie jej do mielonego mięsa. Dodajemy 1 surowe jajko, chrzan, bułkę tartą, sos sojowy oraz paprykę w proszku. Dokładnie wyrabiamy ręką wszystkie składniki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do upieczenia potrawy, jaką jest pieczeń rzymska można wykorzystywać zarówno naczynia żaroodporne, jak i formy typu keksówki. Smarujemy je tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy połowę masy, układamy na niej uprzednio ugotowane na twardo jajka, przykrywamy resztą mięsa, a wierzch smarujemy musztardą i posypujemy kminkiem.

Pieczeń rzymska do obiadu powinna się piec przez około 45 minut. Aby zarumienić wierzch mięsa, na ostatnie kilka minut można wyłączyć górną grzałkę. Przed zaserwowaniem, pieczeń rzymska z mięsa mielonego powinna zostać odstawiona na chwilę do przestudzenia. Do tego celu najlepiej wykorzystać specjalne podstawki pod garnki. Aby ułatwić sobie serwowanie tej potrawy, pieczeń rzymska z indyka powinna być krojona w grube plastry po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Tak przygotowana pieczeń rzymska ma około 250 kcal w 100 g.

Zobacz też:  Sałatka bałkańska - znane danie diety śródziemnomorskiej

Pieczeń rzymska — w jakim sosie smakuje najlepiej?

Pieczeń rzymska — w jakim sosie można ją zaserwować? Popularnym przysmakiem jest pieczeń rzymska w sosie chrzanowym. Taka pieczeń rzymska na obiad z sosem na bazie chrzanu powstaje z:

  • 6 łyżek startego chrzanu
  • 2 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżek masła
  • 1 cebuli
  • szczypty soli
  • szczypty pieprzu

Pierwszy krok to roztopienie masła na patelni i dodanie mąki, tworząc w ten sposób zasmażkę. Następnie dodajemy chrzan oraz cebulę. Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, przyprawiamy solą oraz pieprzem i miksujemy blenderem. Przed zaserwowaniem, sos przelewamy do sosjerki.

Marzy Ci się pieczeń rzymska inaczej? Co powiesz na przysmak, jakim jest pieczeń rzymska z pieczarkami? Do jej zrobienia potrzebować będziesz:

  • 50 dag pieczarek
  • 2 szklanek wywaru mięsnego
  • 1 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczek mąki pszennej
  • 1 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczki sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki melasy
  • szczypty soli
  • szczypty pieprzu

Najpierw obieramy cebulę, kroimy ją w plastry i szklimy na oleju. Oprószamy solą i dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy przez kilka minut, przyprawiamy solą oraz pieprzem, przykrywamy i dusimy aż do odparowania płynu. Skrapiamy octem, dodajemy melasę, zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy przez chwilę na średnim ogniu. Pozostałą część wywaru mieszamy z mąką, wlewamy do sosu i mieszamy do zgęstnienia.

Pieczeń rzymska równie dobrze smakuje z upieczonymi wraz z nią warzywami, takimi jak ziemniaki, cebula, papryka czy cukinia.

Pieczeń rzymska to gwarancja codziennych sukcesów w rozpieszczaniu podniebień domowników i gości. Wręcz idealnie nadaje się ona do podawania podczas świąt Wielkanocnych, ale nie tylko. Danie to z powodzeniem można serwować przez cały rok.



Zobacz także:
Zobacz też:  Szybkie leczo - sposób na proste jednogarnkowe danie obiadowe
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Zobacz też