Sałatka bałkańska – znane danie diety śródziemnomorskiej

sałatka bałkańska

Zalety diety śródziemnomorskiej

Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Jej podstawą są świeże warzywa, owoce, ale przede wszystkim ryby. To właśnie one mają decydujący wpływ na zdrowie mieszkańców Bałkanów, Półwyspu Apenińskiego czy Iberyjskiego.

Badania naukowców dowiodły, że mieszkańcy tych terenów znacznie rzadziej zapadają na choroby nowotworowe, niż mieszkańcy innych rejonów Europy.

Pozytywny wpływ na zdrowie diety bogatej w warzywa, owoce morza oraz surowe ryby potwierdzają także efekty badań lekarzy japońskich.

Sałatka bałkańska z pomidorami

Sałatka bałkańska nazywana jest także sałatką szopską. Powszechnie serwowana jest w Grecji, Chorwacji oraz Bułgarii. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki potrzebne do jej przygotowania dostępne są przez cały rok, ale najlepiej smakuje w okresie letnim, kiedy warzywa naturalnie dojrzewają na słońcu. Do przygotowania sałatki potrzebne są:

  • 3 pomidory,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 ogórki,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki (2-3 łyżki),
  • 120-150 sera owczego z solanki lub fety,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny.

Najpierw należy połączyć olej z octem i odstawić na bok, będzie to sos do sałatki. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, ogórki natomiast mogą być ze skórką. Pomidory, ogórki, paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Ser można pokroić w kostkę lub zetrzeć na dużym tarle. Sałatkę doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy wcześniej przygotowany sos.

Sałatka bałkańska jest doskonałym dodatkiem do dań przygotowanych na grillu, ale w upalne dni w zupełności wystarczy jako samodzielny posiłek. Bardzo dobrze ugasi pragnienie i równocześnie zaspokoi głód.

Nie ma jednego sztywnego przepisu na sałatkę bałkańską i to jest jej ogromną zaletą. Każdy może dowolnie modyfikować proporcje składników, w zależności od preferowanych smaków.

Przeczytaj też:  Fish pie - przepyszna brytyjska zapiekanka rybna na szybko

Na terenie Chorwacji bardzo często sałatka bałkańska serwowana jest w wersji podsmażanej. Wszystkie składniki z wyjątkiem cebuli i ogórka należy najpierw lekko podsmażyć na patelni, każde warzywo i ser oddzielnie. Po przestygnięciu wszystkie składniki należy połączyć i doprawić do smaku. Często dodatkowym składnikiem tej sałatki jest także podsmażana cukinia.

Sałatka bałkańska z buraków

Nie jest tak popularna jak klasyczna sałatka bałkańska z pomidorami, ale równie smaczna. Jej przygotowanie wymaga jednak znacznie więcej czasu. Może być przygotowywana z buraków gotowanych lub pieczonych. Druga opcja jest znacznie ciekawsza z powodu doznań smakowych.

Buraki należy umyć, zawinąć w folię i wsadzić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec przez 1,5 godziny. Po wystygnięciu buraki należy obrać i pokroić w kostkę lub plasterki.

Do przygotowania sałatki będą potrzebne także:

  • rukola,
  • ser feta lub ser owczy,
  • orzeszki piniowe lub inne ulubione,
  • oliwa,
  • ocet balsamiczny,
  • sól,
  • pieprz.

Rukola jest sałatą o dość ostrym smaku, który nie wszyscy lubią. W sałatce bałkańskiej z buraków można bez problemu zastąpić ją jakąkolwiek inną sałatą. Liście sałaty należy poszarpać rękami na mniejsze kawałki. Nie należy jej kroić nożem, ponieważ może ściemnieć i szybciej zwiędnąć.

Do sałaty należy dodać pokrojone buraki, ser oraz orzeszki. Na koniec sałatkę wystarczy pokropić sosem przygotowanym z oliwy, octu balsamicznego oraz przypraw, można dodać do niego także trochę miodu.

Sałatka bałkańska z buraków jest bardzo dobrym dodatkiem do różnego rodzaju dań mięsnych. Można dodać do niej także grillowane lub pieczone kawałki piersi z kurczaka, będzie wtedy całkowicie pełnowartościowym posiłkiem.

Sałatka bałkańska to bardzo uniwersalny posiłek. Pasuje jako dodatek do każdego rodzaju potraw, z powodzeniem może być także samodzielnym daniem. Różnorodna kolorystyka składników dodatkowo sprawia, że pięknie prezentuje się w przeźroczystych salaterkach.

Przeczytaj też:  Marchwianka - przepis na zupę na biegunkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *