Szybkie leczo – sposób na proste jednogarnkowe danie obiadowe

Marcelina
szybkie leczo

Wakacje to okres, gdzie jest dostęp do pysznych i świeżych warzyw w atrakcyjnych cenach. Okres letni to także czas, kiedy nie ma się ochoty na przysłowiowe stanie przy garach. Dlatego świetnym rozwiązaniem jest szybkie leczo – jednogarnkowe danie, które zachwyci każdego smakosza. Sprawdź przepis na proste leczo.

Leczo na szybko, dlaczego warto je zrobi?

Proste leczo to jednogarnkowe danie, przy którym nie narobisz się za bardzo w kuchni. Do jego przygotowania wystarczą, poza składnikami oczywiście, trzy podstawowe narzędzia kuchenne: nóż do krojenia, deseczka i garnek. Mimo, że lecz na szybko to danie ekspresowe, mało wymagające i dziecinnie proste, to jest także bardzo smaczne. Z uwagi na zastosowanie lekkich składników, takich jak głównie warzywa, szybki przepis na leczo zasmakuje każdemu. W dodatku jest równie smaczne i wartościowe, zarówno na ciepło, zaraz po ugotowaniu, jak i na zimno, w formie chłodnika. Idealnie nadaje się na rodzinny obiadek oraz na imprezkę przy grillu. Jak zatem przyrządzić leczo na szybko?

Przepis na szybkie leczo – opis

Przepis na proste leczo, jak sama nazwa wskazuje jest dziedzinie łatwy. Gdy nie konieczność używania ostrych narzędzi kuchennych, typu nóż oraz gorącego garnka, to z całą pewnością każde dziecko w wieku szkolnym, by sobie poradziło z przygotowaniem leczo na szybko. Dodatkową zaletą tego jednogarnkowego dania jest porządek w kuchni. Tak, może to brzmi banalnie, ale tak, to prawda podczas przygotowywania leczo na szybko nie robi się bałagan w kuchni. Jedne co trzeba umyć po obiedzie to: nóż, deseczka, garnek i naczynia, w których szybkie leczo było spożywane ze smakiem. Co zatem potrzeba, by przygotować proste leczo? W sieci Internet oraz w książkach kucharskich jest wiele przepisów na szybkie leczo. Każdy z nich można modyfikować w zależności od posiadanych składników i swoich upodobań kulinarnych. Najbardziej prosty i szybki przepis, jaki udało się znaleźć został opisany poniżej.

Zobacz też:  Pomysły na szybki obiad - zdrowe, smaczne i tanie! 

Przepis na proste leczo – wymagane składniki

Składniki potrzebne do przygotowywania leczo na szybko to: 4 średnie cukinie o łącznej wadze około 1,2 kg, 2 kiełbasy podwawelskie o wadze około 500 g, 2 średnie papryki czerwone, 2 średnie papryki żółte, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, passata pomidorowa w kartoniku 500 ml, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%, 2 łyżeczki cukru, szczypta papryki ostrej (chilli), 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 5 średnich ogórków kiszonych, sól i pieprz do smaku wedle uznania. Pamiętać należy, że składniki prostego leczo można modyfikować wedle własnego uznania. Jeśli nie lubisz ostrej papryki to możesz ją pominąć. Kiełbasę podwawelską można zamienić na inną, na taką jaka najbardziej kucharzowi i domownikom smakuje lub na taką jaką obecnie mamy w lodówce.

Szybki przepis na leczo – sposób przyrządzania

Jak już zostało wspomniane, do przygotowania leczo na szybko potrzebujesz jedynie trzech podstawowych kuchennych narzędzi, takich jak: deska do krojenia, nóż kuchenny oraz pojemny garnek. Przepis na proste leczo krok po kroku: cukinię obierz, umyj i pokrój w kostkę o boku około 1,5-2 cm. Papryki zarówno czerwone i żółte należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę podobnej wielkości jak przy cukinii. Kiełbasę pokroić w półksiężyce, można ją pozbawić flaku, jeśli jest twardy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej i kolejno wrzucać poszczególne składniki. Na pierwszy ogień wrzucić cebulę, zeszklić ją. Następnie dodać czosnek i kiełbaskę, dusić pod przykryciem, aż kiełbasa będzie miękka. Następnie wrzucić paprykę i cukinię. Wszystkie składniki dusić pod przykryciem. Należy pamiętać, by od czasu do czasu mieszać wszystkie składniki, aby się nie przypaliły, ani nie przywarły do dna garnka. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, należy dodać pastę z pomidorów oraz przyprawy. Ilość przypraw wedle uznania. Całość dusić około 30 minut. Danie gotowe. Podawać na ciepło lub zimno.

Zobacz też:  Marchwianka - przepis na zupę na biegunkę

Smacznego!



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Zobacz też