Fish pie – przepyszna brytyjska zapiekanka rybna na szybko

fish pie

Zapiekanka rybna fish pie swoje korzenie wywodzi z kuchni brytyjskiej. Gustuje w niej nie tylko królewska rodzina i Brytyjczycy, ale i stała się ona popularna w innych krajach. W Na polskich stołach w ostatnim czasie stała się dość popularną potrawą. Polacy chętnie ją serwują na piątkowy obiad oraz na imprezę rodzinną. Swoją popularność zawdzięcza prostocie w przygotowaniu i wyrazistemu smakowi. Jak zatem przygotować danie zwane fish pie?

Zapiekanka rybna fish pie – opis dania

Zapiekanka rybna Fish Pie jak już zostało wspomniane ma swoje korzenie w kuchni brytyjskiej. Z Wielkiej Brytanii do Polski zawitała na początku XX wieku. Nie ma się co dziwić, że Polacy gustują w daniu fish pie. Zapiekanka rybna jest daniem prostym i szybkim w przygotowaniu. Dodatkowo jest to tak zwane danie z kuchni jednogarnkowej, dzięki czemu każdy jest w stanie ją przygotować, nawet ta osoba, która ma tylko podstawowe wyposażenie w kuchni, na przykład studenci. Robiąc potrawę zwaną fish pie, nie narażamy się także na bałagan na kuchennym blacie. Do przygotowanie tego dania wystarczy nam: nóż kuchenny, deseczka do krojenia, najlepiej drewniana oraz naczynie do zapiekania. Fish pie można zapiec w naczyniu żaroodpornym, brytfannie żeliwnej lub kamionkowej, w garnku rzymskim lub innym naczyniu odpornym na wysokie temperatury. Jakie składniki potrzebne są do przygotowanie fish pie?

Zapiekanka rybna fish pie – niezbędne składniki

Zapiekanka rybna fish pie, jak każde tego typu danie zapiekane może być przygotowana ze składników jakie mamy w domu. Po modyfikacji przepisy co prawda nie będzie to już taka klasyczna, tradycyjna zapiekanka rybna fish pie, lecz jej Polski odpowiednik, ale jak wiadomo o gustach i upodobaniach kulinarnych się nie dyskutuje. Tradycyjna fish pie składa się z trzech etapów przygotowania. Pierwszym z nich jest przygotowanie pure z ziemniaków. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 500 – 600g ziemniaków obranych i ugotowanych, mogą być te co zostały z poprzedniego obiadu, 100 ml mleka krowiego, 2 łyżki masła prawdziwego o wysokiej zawartości tłuszczu, co najmniej 82% bądź masła klarowanego, sól, pieprz. Kolejnym ważnym elementem dania jest sos beszamel, do którego przygotowania potrzebne są następujące składniki: 25 g masła o wysokiej zawartości tłuszczu, co najmniej 82% bądź masła klarowanego, 25 g zwykłej mąki pszennej, 400 ml mleka krowiego, 80 g startego sera cheddar, 4 zielone części cebuli dymki drobno pokrojonej. Ostatnim elementem jest farsz rybny. Do przygotowania farszu niezbędne są następujące składniki: 200 g filetów białej ryby, np. dorsz lub sandacz, 200 g obranej ryby wędzonej, np. łosoś lub makrela, 1 łyżeczka musztardy Dijon lub angielskiej, 100 g mrożonego groszku.

Przeczytaj też:  Sałatka bałkańska - znane danie diety śródziemnomorskiej

Zapiekanka rybna fish pie – sposób przyrządzenia

Ryby zarówno świeżą, jak i wędzoną należy podzielić na nieduże kawałki. Ziemniaki obrane i uprzednio ugotowane należy rozgnieść na puree dodając mleko i masło. Doprawić czarnym pieprzem. Przygotować sos beszamel: mleko podgrzać, lecz nie gotować. W głębokiej patelni należy rozpuścić masło, dodać mąkę oraz drobno pokrojoną dymkę. Całość podgrzewać, energicznie mieszając zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem i dymką. Należy uważać by mąka i inne składniki się nie przypaliły. Ze wspomnianych składników ma powstać masa o beżowe barwie i klarownej konsystencji. Kiedy masło i mąka się dobrze połączą, należy bardzo ostrożnie wlewać ciepłe mleko, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu. Mieszać i podgrzewać sos do czasu, kiedy masa zacznie gęstnieć. Gęsty sos należy zdjąć z ognia, wymieszać z serem, łyżeczką musztardy. Do smaku doprawić pieprzem i solą wedle uznania. Dodać ryby i groszek. Wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną masę rybną przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na masie rybnej równomiernie rozłożyć ziemniaki. Posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec przez 20-25 minut. Podawać na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *