Dieta odchudzająca – jak sprawić by była skuteczna?

Marcelina

Mądre i efektywne odchudzanie wiąże się z koniecznością zmiany nawyków żywieniowych. Wbrew pozorom jadłospis osoby chcącej zrzucić zbędne kilogramy nie musi być monotonny i nieciekawy. Podpowiadamy, jak sprawić by dieta odchudzająca była smaczna i efektywna.

Dieta odchudzająca – podstawowe założenia

Dieta odchudzająca nie wiąże się z koniecznością głodowania. Wręcz przeciwnie jadłospis mający ułatwić utratę zbędnych kalorii może być sycący i interesujący. Pierwszą zasadą opisywanej diety jest jedzenie około 5 posiłków dziennie o stałych porach. Powinny być spożywane w regularnych odstępach czasowych wynoszących minimum 2,5 godziny. Tego typu nawyk bywa trudny do wdrożenia. Aby to ułatwić warto przygotowywać większe ilości potraw, a następnie podzielić je na mniejsze porcje. Jeżeli osoba odchudzająca się narzeka na brak wolnego czasu, to może skorzystać z przydatnej usługi jaką jest catering dietetyczny. Kolejną kwestią jest picie co najmniej 2 litrów wody dziennie. Taka dawka tego życiodajnego płynu umożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Osoby kochające niezdrowe przekąski będą musiały je zamienić na swoje ulubione warzywa lub owoce.

Co jeść będąc na diecie odchudzającej?

Będąc na diecie odchudzającej należy dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jednym z nich jest białko, które można znaleźć w chudym mięsie, rybach, jajkach i orzechach. Osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy powinny unikać mięsa wieprzowego, hamburgerów i innych niezdrowych źródeł białka. Nie można zapominać o przyswajaniu odpowiedniej ilości węglowodanów. Można je znaleźć w różnego rodzaju kaszach, razowym chlebie, brązowym ryżu, ziemniakach oraz musli. Źródłem tego składnika odżywczego nie powinny być takie produkty jak: białe pieczywo, biały ryż, frytki, chipsy i słodkie przekąski. Nadmierne spożycie tego typu produktów może prowadzić do otyłości, cukrzycy i innych, poważniejszych problemów zdrowotnych. Kolejnym ważnym składnikiem są tłuszcze, które powinny być nienasycone. Można je znaleźć w rybach morskich, oliwie z oliwek, owocach morza i nieprzetworzonych orzechach. Chcąc zwalczyć problem nadwagi nie można zapominać o spożywaniu produktów dostarczających duże ilości cennych witamin i minerałów. Dlatego dieta odchudzająca powinna być bogata w warzywa, owoce oraz zioła. Zaleca się spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw dziennie. Najlepiej aby były jedzone na surowo lub gotowane na parze. Niskokaloryczne warzywa, które wspierają odchudzanie to między innymi: marchewka, kalafior, cukinia, ogórek i papryka. W przypadku owoców są to: arbuzy, truskawki, maliny, wiśnie i jeżyny. Dieta odchudzająca powinna zawierać produkty fermentowane oraz kiszonki. Tego typu jedzenie zawiera probiotyki mające pozytywny wpływ na florę bakteryjną organizmu. Warto tu wymienić produkty, takie jak: ogórki kiszone, kefir, jogurt i maślanka.

Zobacz też:  Po jakim czasie po porodzie znika kreska na brzuchu?

Dieta odchudzająca a aktywność fizyczna

Dieta odchudzająca bez odpowiedniej dawki ruchu może okazać się być mało skuteczna. Każda osoba pragnąca pozbycia się zbędnych kalorii powinna zdecydować się uprawianie regularnej aktywności fizycznej dostosowanej do ich możliwości. W zależności od indywidualnych możliwości może to być: bieganie, pływanie, jazda na rowerze, joga lub gra w tenisa. Ważne aby tego typu aktywności były wykonywane systematycznie, co najmniej 3 razy w tygodniu po minimum 30 minut. Uprawianie sportu przyśpiesza proces odchudzania, wspomaga proces metabolizmu i dodaje energii i motywacji do dalszego działania.



Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też