Marchwianka – przepis na zupę na biegunkę

Marcelina
marchwianka

Biegunka to dolegliwość, która może dotknąć każdego bez względu na wiek. Osoby dorosłe mogą sobie z nią poradzić za pomocą leków, w przypadku dzieci lepszym rozwiązaniem są środki naturalne, np. zupa marchwianka.

Artykuł poniżej jest wynikiem inspirującej współpracy z euro-baby.pl

Biegunka u dzieci

Dzieci szczególnie narażone są na dolegliwości przewodu pokarmowego, które objawiają się bólami brzuszka i biegunką. To bardzo niebezpieczne dla dzieci, które bardzo szybko mogą się odwodnić. 

U niemowlaków najczęstszą przyczyną biegunki jest zmiana diety i wprowadzanie nowych składników pokarmowych. Z tego względu należy wprowadzać je bardzo ostrożnie i stopniowo. U niemowląt flora bakteryjna nie do końca jest wykształcona i przygotowana do trawienia nowych składników pokarmowych. 

Przyczynami biegunki może być także ząbkowanie, zakażenie wirusowe lub bakteryjne. Bez względu na przyczyny biegunka u najmłodszych dzieci wymaga natychmiastowej reakcji ze względu na możliwość odwodnienia, które jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia dziecka. 

Marchwianka na biegunkę

O biegunce mówimy wtedy, gdy dziecko oddaje w ciągu doby cztery luźne stolce. Może im towarzyszyć ból brzucha, zmęczenie, podwyższona gorączka. 

Na biegunkę należy reagować bardzo  szybko, by nie doprowadzić do odwodnienia organizmu. Wiadomo, że podawanie leków dzieciom nie jest wskazane ze względu na ewentualne skutki uboczne oraz budowanie naturalnej odporności organizmu. 

Bardzo skutecznym i sprawdzonym sposobem na walkę z biegunką jest zupa marchwianka. Jej zalety znane są od wieków i z powodzeniem stosowana była w medycynie naturalnej. Przepis na marchwiankę był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Stosowały go nasze babcie i mamy.

Obecnie marchwianka jako sposób walki z biegunką została trochę zapomniana, łatwiej jest podać dziecku gotowy lek niż ugotować marchwiankę. 

Zobacz też:  Sałatka bałkańska - znane danie diety śródziemnomorskiej

Marchwianka na biegunkę – zalety

Wiele osób zastanawia się, dlaczego akurat marchwianka jest skuteczna w walce z biegunką. Odpowiedź jest w zasadzie prosta. Marchwianka jest naturalna i nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Zupa marchwianka zawiera pektyny, które regulują florę bakteryjną w przewodzie bakteryjnym. Działa łagodząco na błonę śluzową jelit i powoduje usuwanie wszystkich toksyn.

Bogaty skład marchwianki w substancje mineralne (żelazo, potas, sód, fosfor, miedź, cynk) pozwala uzupełnić w całości elektrolity, które zostały utracone w czasie biegunki.

Marchwianka przepis

Zupa marchwianka jest niezwykle prosta do wykonania, ale by miała właściwości lecznicze, musi być odpowiednio przygotowana.

Przede wszystkim należy wybrać marchewkę zdrową pochodzącą od rolnika lub z uprawy ekologicznej, która nie będzie skażona środkami chemicznymi i dzięki temu nie będzie szkodliwa dla zdrowia.

Do przygotowania marchwianki wystarczy 0,5 kg marchwi i 1 litr wody. Marchew należy najpierw obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie trzeba zalać ją wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu przez ok. 40 minut. Po ostygnięciu należy ją zmiksować   

Marchwianka z ryżem powoduje szybsze działanie zupy. 2-3 łyżek ryżu należy dodać do gotującej się marchwi i razem zmiksować. 

W przypadku biegunki marchwiankę należy podawać minimum 3 razy dziennie, doskonale uzupełni elektrolity oraz zapobiegnie odwodnieniu. Po 2-3 dniach wszystkie dolegliwości powinny ustąpić, ale powrót do normalnej diety powinien następować stopniowo. 

Niemowlakom marchwiankę można podawać za pomocą butelki ze smoczkiem z szerokim otworem, starsze dzieci można karmić łyżeczką. 

Marchwianka z ryżem to sprawdzony sposób zwalczanie biegunki nie tylko u dzieci. Doskonale sprawdzi się także w przypadku osób dorosłych. 

Przygotowując marchwiankę, trzeba pamiętać, że swoje właściwości zachowuje tylko przez 24 godziny. Nie ma więc sensu przygotowywanie jej dużych ilości na zapas.

Marchwianka na biegunkę doskonale oczyszcza organizm z toksyn i zapewnia równowagę elektrolitową.

Zobacz też:  Szybkie leczo - sposób na proste jednogarnkowe danie obiadowe


Zobacz także:
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też