Pieczeń rzymska — sprawdzony przepis
W Internecie można znaleźć rozmaite przepisy na danie, jakim jest pieczeń rzymska. Oto nasz ulubiony. Pieczeń rzymska na obiad może zostać przygotowana z następujących składników:
- 500 g mięsa mielonego
- 5 jajek
- 1 pora
- 2 ząbków czosnku
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżek natki pietruszki
- 1 łyżki oleju
- 1 łyżki masła
- 2 łyżeczek chrzanu
- 2 łyżeczek sosu sojowego
- 1 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczki musztardy
- 0,5 łyżeczki papryki w proszku
Jak krok po kroku powstaje pieczeń rzymska z jajkiem?
Pierwszy etap to odcięcie zielonych liści pora. Białą oraz jasnozieloną część przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w półplasterki. Czosnek siekamy w kostkę. Warzywa lekko solimy i szklimy na oleju oraz maśle.
Kolejnym krokiem jest drobne posiekanie natki pietruszki i dodanie jej do mielonego mięsa. Dodajemy 1 surowe jajko, chrzan, bułkę tartą, sos sojowy oraz paprykę w proszku. Dokładnie wyrabiamy ręką wszystkie składniki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do upieczenia potrawy, jaką jest pieczeń rzymska można wykorzystywać zarówno naczynia żaroodporne, jak i formy typu keksówki. Smarujemy je tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy połowę masy, układamy na niej uprzednio ugotowane na twardo jajka, przykrywamy resztą mięsa, a wierzch smarujemy musztardą i posypujemy kminkiem.
Pieczeń rzymska do obiadu powinna się piec przez około 45 minut. Aby zarumienić wierzch mięsa, na ostatnie kilka minut można wyłączyć górną grzałkę. Przed zaserwowaniem, pieczeń rzymska z mięsa mielonego powinna zostać odstawiona na chwilę do przestudzenia. Do tego celu najlepiej wykorzystać specjalne podstawki pod garnki. Aby ułatwić sobie serwowanie tej potrawy, pieczeń rzymska z indyka powinna być krojona w grube plastry po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Tak przygotowana pieczeń rzymska ma około 250 kcal w 100 g.
Pieczeń rzymska — w jakim sosie smakuje najlepiej?
Pieczeń rzymska — w jakim sosie można ją zaserwować? Popularnym przysmakiem jest pieczeń rzymska w sosie chrzanowym. Taka pieczeń rzymska na obiad z sosem na bazie chrzanu powstaje z:
- 6 łyżek startego chrzanu
- 2 szklanek bulionu warzywnego
- 2 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżek masła
- 1 cebuli
- szczypty soli
- szczypty pieprzu
Pierwszy krok to roztopienie masła na patelni i dodanie mąki, tworząc w ten sposób zasmażkę. Następnie dodajemy chrzan oraz cebulę. Całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, przyprawiamy solą oraz pieprzem i miksujemy blenderem. Przed zaserwowaniem, sos przelewamy do sosjerki.
Marzy Ci się pieczeń rzymska inaczej? Co powiesz na przysmak, jakim jest pieczeń rzymska z pieczarkami? Do jej zrobienia potrzebować będziesz:
- 50 dag pieczarek
- 2 szklanek wywaru mięsnego
- 1 cebuli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczek mąki pszennej
- 1 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki melasy
- szczypty soli
- szczypty pieprzu
Najpierw obieramy cebulę, kroimy ją w plastry i szklimy na oleju. Oprószamy solą i dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy przez kilka minut, przyprawiamy solą oraz pieprzem, przykrywamy i dusimy aż do odparowania płynu. Skrapiamy octem, dodajemy melasę, zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy przez chwilę na średnim ogniu. Pozostałą część wywaru mieszamy z mąką, wlewamy do sosu i mieszamy do zgęstnienia.
Pieczeń rzymska równie dobrze smakuje z upieczonymi wraz z nią warzywami, takimi jak ziemniaki, cebula, papryka czy cukinia.
Pieczeń rzymska to gwarancja codziennych sukcesów w rozpieszczaniu podniebień domowników i gości. Wręcz idealnie nadaje się ona do podawania podczas świąt Wielkanocnych, ale nie tylko. Danie to z powodzeniem można serwować przez cały rok.
Zobacz także: